Przesłona reflektora ksenonowego OI. Jak ustawić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tasssman
    Classic
    • 2008
    • 33

Czesc,
    Ja tez mialem taki problem w Seacie Leonie 1.9 tdi ASV. Rozrusznik krecil i nie odpuszczal zaraz po puszczeniu kluczyka. Czyscilem i smarowalem "zwyklym smarem " ze dwa, trzy razy. Na poczatku bylo dobrze ale po 2 -3 miesiacach wracalo do poprzedniego stanu. Dopiero jak kupilem konkretny smar " full synthetic " to pomoglo mam juz spokuj od ponad roku.
  • Parch
    Drive
    • 2007
    • 74

Ostatnio wymieniałem żarniki w obu lampach. I chyba poprzestawiałem przesłony. Teraz w obu reflektorach mam te takie wajchy od ustawiania przesłony w pozycji pionowej.

Czy ktoś mógłby mi doradzić / wytłumaczyć jak powinny być ustawione przesłony, żeby było ok?

Szukając w necie znalazłem bodajże na forum omegi taką instrukcję do ustawienia przesłon w reflektorach w zależności od tego czy jest to wersja angielska czy kontynentalna.

Może jest jakaś instrukcja jak powinno być to ustawione w OI?

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Parch, jeśli przestawiłeś przesłony ( a właściwie dodatkową, ruchomą, blaszkę ) to zwyczajnie przesuń ją tak, by schowała się za tą dużą zamocowaną na stałe przesłonę z blachy i po robocie ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Parch
        Drive
        • 2007
        • 74

Ok.
        BTW. Skoro mają się schować za blachę, to po co one w ogóle są, te ruchome blaszki?

Przed wymianą żarników na pewno w jednym reflektorze miałem wajchę do ustawiania na ukos. Teraz mam pionowo. Nie pamiętam jak było w drugim reflektorze, ale teraz też mam pionowo.

W sumie to nie sprawdziłem, czy przy takim ustawieniu ruchoma blaszka jest schowana za nieruchomą.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Parch, bo jak jeździsz w EU to masz doświetlone "wyżej/dalej" pobocze ( prawa strona ). Jak wyjeżdżasz do GB, to żeby tym prawym "doświetleniem" nie świecić w oczy kierowcom jadącym z przeciwka wysuwasz tą przesłonę i odcinasz całą górę wiązki ( lampa świeci wtedy płasko ).

Komentarz

• pablo_doctor
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 791

tu masz LINK DO ZDJĘĆ
            pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Parch
              Drive
              • 2007
              • 74

Kowal 2002. No ale jak jeżdżę w Polszy, to nie powinienem mieć odwrotnie? tzn. doświetlam pobocze (prawa strona), a odcinam środek jezdni (lewa strona)?

pablo_doctor. Na Twoich zdjęciach 17-21 widać tą przesłonę (blaszkę), o którą mi chodzi. U mnie ta wajcha do ustawiania (u dołu) jest pionowo. U Ciebie pod skosem.
              Patrząc na zdjęcia, to jak mam pionowo, to znaczy że zasłaniam część strumienia? Dobrze rozumuję?

Komentarz

• pablo_doctor
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 791

praw strona powinna byc wyzej doswietlona przeslona ma byc ustawiona jak na przytoczonych zdjeciach / nic nie przestawialem/ tak zasaniasz i swiatlocien to bedzie pozoma kresa od lewo do prawo i bedzie awaria na przegladzie bo powinno byc ___/ a nie ____
                pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• skalar
                  Rider
                  • 2010
                  • 575

Zamieszczone przez Parch
                  Ok.
                  BTW. Skoro mają się schować za blachę, to po co one w ogóle są, te ruchome blaszki?

Przed wymianą żarników na pewno w jednym reflektorze miałem wajchę do ustawiania na ukos. Teraz mam pionowo. Nie pamiętam jak było w drugim reflektorze, ale teraz też mam pionowo.

W sumie to nie sprawdziłem, czy przy takim ustawieniu ruchoma blaszka jest schowana za nieruchomą.
                  blaszka to przesłona bixenona,tylko silniczek i mamy bixenon czyli drogowe xenon.

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

skalar, żeby był "bixenon" to musiał byś odsuwać nie tę małą blaszkę tylko całą przesłonę, która jest za nią ( jak widać na fotkach jest zamocowana na stałe wkrętami ) więc przeróbka to nie tylko dołożenie silniczka a właściwie elektromagnesu...

Komentarz

• Parch
                      Drive
                      • 2007
                      • 74

Zamieszczone przez pablo_doctor
                      praw strona powinna byc wyzej doswietlona przeslona ma byc ustawiona jak na przytoczonych zdjeciach / nic nie przestawialem/ tak zasaniasz i swiatlocien to bedzie pozoma kresa od lewo do prawo i bedzie awaria na przegladzie bo powinno byc ___/ a nie ____
                      Tak u mnie wygląda teraz świecenie lamp:

???
                      Załączone pliki

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Prawa soczewka jest zle zlozona. Tam taka blaszka powinna byc ktora reguluje kat swiecenia.

Daj zdjecie od strony zarnika na soczewke, bo wyglada ze cos tam jest zle zrobione. Niczym soczewka z anglika
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Parch
                          Drive
                          • 2007
                          • 74

Zmieniłem (schowałem) przesłonę w prawym reflektorze. Wajcha ruchomej przesłony przestawiona z pionu na skos.

Lewy reflektor bez zmian, tj. wajcha ruchomej przesłony w pionie (przesłona wysunięta).

Jak teraz świeci Panowie?

Uploaded with ImageShack.us

Komentarz

• blind_walker
                            RS
                            • 2010
                            • 4533
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Parch, lewa soczewka musi iść w lewo i trochę w dół w porównaniu z prawą.
                            mkII 20VT (600h worked)
                            Roooooomster

Komentarz

• Parch
                              Drive
                              • 2007
                              • 74

Ok. Ale to już chyba ustawienie całego reflektora trzeba skorygować, a nie samej soczewki czy przesłony?

Pojadę na diagnostykę świateł, to się ustawi szczegóły. Na razie zależy mi na ustaleniu czy przesłony mam dobrze ustawione, bo tego mi diagnosta nie zrobi.

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Parch, najlepiej jak byś wrzucił jeszcze foty tylko lewego i tylko prawego reflektora ( zasłoń na chwilę jeden i pstrykaj fotę ). Wtedy będzie dobrze widać czy kształt wiązki jest OK ( tylko stań tak min 5-7 metrów od ściany ).

Komentarz

Pracuję...